SIGRID OCH JOHANNES

Erik kom till på naturlig väg, Isak existerar tack vare IVF och Edith är här med hjälp av spermadonation. Sigrid och Johannes har aldrig lagt så stor vikt vid hur deras barn blir till, bara att de blivit till och att de får lov att vara en familj. Här är deras historia.

Erik
När Sigrid och Johannes träffades började de snabbt drömma om att få fem barn tillsammans. Så de skred till verket. När Sigrid var 27 föddes första barnet Erik, men vägen dit var inte lika enkel som paret hade hoppats på.

– Det tog en väldig tid att bli med barn. Gott och väl över ett år. Eftersom vi verkligen ville ha många barn så försökte vi relativt snart igen efter Eriks födelse. Då gick det nästan direkt men det visade sig vara ett utomkvedshavandeskap. Sedan tog det nästan ett och ett halvt år till av försök, besvikelse och väntan innan vi beslutade oss för IVF.

Isak
Sigrid och Johannes gjorde först en vanlig IVF-behandling. Det fungerade inte. Därefter gjordes ytterligare en behandling då man återförde två embryon och frös in resten. Det gick inte heller.

– Jag förstod ingenting. Jag var bara 31 år och hade till och med fött barn. Min kropp kunde ju uppenbarligen göra det här så vi beslöt oss för att prova en gång till, denna gång med nedfrysta embryon och då gick det!

”Han heter Isak för att han har legat fryst i flytande kväve. En isig kille, helt enkelt.”

Sigrid och Johannes blev gravida med tvillingar men i vecka 10 förlorade de det ena fostret.

– Det var faktiskt ingen stor sorg för vi var istället fullt fokuserade på att barnet som var kvar skulle klara sig.

Och det gjorde han. Idag är Isak, vars namn är en anspelning på att han legat nedfryst i flytande kväve, 9 år gammal. Skillnaden mellan att vara gravid med Erik och Isak var stor, tycker Sigrid.

– Jag var mycket mer orolig med Isak. Det hade hänt så mycket sedan Eriks födelse, utomkvedshavandeskap, misslyckade IVF-behandlingar och missfall. Jag kunde inte riktigt slappna av. Självklart var det nog en jättestor skillnad att vi redan hade ett barn när vi gick in i IVF-karusellen, men det var otroligt jobbigt ändå de gånger det inte gick vägen.

Edith
– Jag är Rh-negativ vilket innebär vissa risker under en graviditet. Allt gick bra med både Erik och Isak men efter Isaks förlossning så började jag utveckla antikroppar. Även om vi var jätteglada över att nu ha två barn så ville vi ändå försöka att få ett tredje. Samtidigt så ville vi inte utsätta oss för några fler risker och då tog vi ett väldigt ovanligt beslut, tror jag.

"Vi kände båda också att det var så häftigt att få välja själv. Nu fanns den här möjligheten och det innebar en fantastisk frihetskänsla."


Efter Eriks födelse hade paret börjat fundera på adoption parallellt med IVF, men när de sedan fick tid för det första hembesöket så var Sigrid redan gravid med Isak. Nu började de åter tänka på adoption men beslutade sig istället för att åka till Danmark för en donation.

– I Danmark och Norden väljer man oftast donator i enlighet med mannens utseende. Det där intresserade inte oss ett dugg. Vi brydde oss mycket mer om hur han var samt att han hade min blodgrupp, så vi skickade efter sperma från USA.

Valet föll på en donator som kändes lik Johannes till sättet – social, välformulerad och sportig. Utseendemässigt var han dock allt annat än lik.

– Ja, sedan var det ju den lilla detaljen att han var mörkhyad. Hur skulle man förhålla sig till det? Självklart funderade vi mycket över om barnet skulle känna sig utanför i vår bleka familj men kom fram till att det nog ändå inte skulle bli så. Och idag… Edith och jag pratar ofta om det, att hon är min lilla krullunge och min chokladbit som jag vill äta upp. När kompisar eller fröknar frågar var hon har fått sitt utseende ifrån, så säger hon bara ”från min donator”. Faktum är att hon är väldigt stolt över sitt utseende även om hon tycker att det är lite jobbigt att kamma sitt lockiga hår.

Och Johannes då, hur känner han?

– Edith är så självklar i vår familj. Hon är precis lika mycket Johannes dotter som min. Jag vet inte om det har att göra med att han redan var ”biologisk pappa” och hade bevisat sin manlighet som gjorde att det aldrig var några problem. Vi kände dessutom att det var så häftigt att få välja själva. Nu fanns den här möjligheten och det innebar en fantastisk frihetskänsla.
Ferring Läkemedel AB, Tel: 040-691 69 00